COP28

COP28, som finder sted i Dubai, markerer et kritisk tidspunkt i den internationale klimaindsats. Med mere end 60.000 deltagere, herunder stats- og regeringschefer, industrieksperter, ungdomsaktivister og repræsentanter fra oprindelige folk, er dette års konference en global mobilisering for at adressere klimaforandringer på et presserende grundlag. Dette års fokus er særligt rettet mod at omsætte løfter til handling og øge den kollektive ambition.

Fonden for tab og skader, som blev annonceret tidligt i konferencen, er et eksempel på konkrete fremskridt. Denne fond repræsenterer et håndgribeligt skridt mod at anerkende og imødekomme de direkte skader, som klimaforandringerne forårsager, især i udviklingslande, som ofte er hårdest ramt. Med initiativet søger man at skabe en retfærdig balance mellem ansvar og behov, idet rigere nationer bidrager til at støtte de samfund, der kæmper med de umiddelbare konsekvenser af klimaforandringer.

Under konferencen har diskussionerne også centreret sig omkring en ‘retfærdig og fair’ energiomstilling, som sikrer, at arbejdet med at bekæmpe klimaforandringer ikke skaber nye udfordringer for de mest udsatte befolkningsgrupper. Her er fokus på at sikre tilstrækkelige investeringer i vedvarende energi og energieffektivitet, samtidig med at man anerkender behovet for at støtte en bæredygtig udvikling globalt.

Et andet fokuspunkt har været at skabe øget gennemsigtighed i landenes klimaindsats og sikre, at de nationale bidrag, som blev fastlagt i Paris-aftalen, ikke bare overholdes, men også opskaleres. Global Stocktake fungerer her som en mekanisme, der både fejrer de fremskridt, der er gjort, og kritisk vurderer de områder, hvor indsatsen mangler.

FN’s generalsekretær har også kaldt til handling mod de stigende niveauer af drivhusgasser og fremhævet behovet for en øjeblikkelig og radikal reduktion af emissioner for at undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne. Han har opfordret til en komplet udfasning af fossile brændstoffer og en skarp omstilling til en bæredygtig og grøn økonomi.

Som COP28 nærmer sig sin afslutning, er det klart, at der lægges op til en skærpelse af de internationale forpligtelser og en stærkere global samordning i klimakampen. Konferencen har ikke bare været et forum for dialog, men også et springbræt for ambitiøse, nye målsætninger, som skal forme den fremtidige klimaindsats. Det ultimative mål for COP28 er at fremme en samlet, global indsats, der kan bringe os tættere på at realisere visionen om en bæredygtig fremtid for alle.

Læs mere om COP28 her